sreda, 30. september 2020

KNJIŽNA LUSKAVICA

Bolezen je človekova večna spremljevalka. Vam se bo ta trditev verjetno zdela odveč. Jasno, ljudje zbolevajo, to je vendar ena od naravnih resnic. Kaj pa bi si mislili, če bi vam povedal, da zbolevajo tudi knjige, človekove najboljše prijateljice? Bolezni knjig je več: poznamo razne plesni, napade dobesednih knjižnih moljev, "oslovska ušesa" itd. Obstaja pa še ena bolezen, za katero morda niste slišali …

Ta bolezen se imenuje knjižna luskavica (psoriasis bibli). Za razliko od ostalih knjižnih bolezni, ki večinoma prizadenejo knjižni blok, ta bolezen napade platnice. Obolenje se pojavi izključno pri mehko vezanih knjigah s plastičnim ovojem, vzrok pa predstavljata visoka temperatura in dotrajano lepilo. Bolezen ne diskriminira, zanjo zbolevajo tako starejše, kot tudi novejše knjige. Spodnji prispevek bo predstavil simptome in načine zdravljenja knjižne luskavice.

Pozor: Prispevku so priložene nazorne fotografije bolnikov v različnih stopnjah bolezni. Tistim, ki so občutljivejše dispozicije svetujem, naj ne berejo dalje.


Poznamo dva simptoma knjižne luskavice: odstopanje ovoja ob vogalih in zračne mehurje. Pri prvem gre za nenevaren bolezenski znak. Odstopanje je običajno zanemarljivo, v nekaterih primerih pa lahko pride do večjega odstopanja – takrat je potrebno ukrepanje. Za lajšanje simptomov svetujem sprotno obrezovanje ovoja ob vogalih. Na spodnji sliki lahko vidite, kako je pri izvodu Bartolovega Alamuta prišlo do večjega odstopanja ovoja. Težavo sem uspel rešiti z manjšim posegom. 

Trganje plastičnega ovoja s knjige močno odsvetujem. Ta nasilni poseg lahko rezultira v trajnih poškodbah platnic. To se je žal zgodilo pri izvodu romana It Stephena Kinga. Knjiga je trpela za hujšo obliko knjižne luskavice, za katero je zbolela lansko poletje.

Zračni mehurji so resnejši bolezenski znak. Če se mehurji razširijo, obstaja nevarnost večjega odstopanja ovoja, ki pa ni vedno locirano pri vogalih – takšne primere je praktično nemogoče zdraviti. Na sliki je prikazan pojav zračnih mehurjev na hrbtu izvoda Kafkovega Gradu (knjige iz zbirke Sto romanov so zaradi svoje starosti in tesnega plastičnega ovoja še posebej dovzetne za pojav simptomov knjižne luskavice). Kot vidite, so ovoju šteti dnevi.

Knjižna luskavica je zahrbtna bolezen, saj tako v blagi kot tudi v hudi obliki skazi zunanjo podobo knjige in od lastnika zahteva nenehne posege. Bralcu bi bilo oproščeno, če bi bil zaradi tega pripravljen kupovati samo trdo vezane knjige. A mehko vezana knjiga bo vedno predstavljala nizko cenovno alternativo, zato se bomo morali sprijazniti z možnostjo pojava knjižne luskavice pri naših najljubših knjigah (mene je malo užalostilo, ko sem simptome našel pri Alamutu). 

 

Z obolelimi knjigami ravnajte skrbno. 

 

Dominik Lenarčič

2 komentarja:

  1. Zanimivo, v moji osebni zbirki je okrog 100 knjig, pa tega pojava nisem še opazil. Morda ima soba zelo ugodne pogoje (temperatura, vlaga...) za shrambo knjig? Ponavadi ga opažam na starejših izvodih v splošnih in šolskih knjižnicah, najverjetneje zaradi slabega ravnanja z knjigami.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, razmere v sobi imajo gotovo vpliv na pojavnost bolezni. Knjige iz knjižnic so tudi ogrožene, še posebej, če so izpostavljene soncu (Kingova knjiga je veliko časa ležala na mizi na sončni svetlobi, pa se je zgodilo, kar se je zgodilo).

      Izbriši