sreda, 31. marec 2021

TO BI LAHKO IZDALI TUDI VI ali FANTASTIČNI SVETOVI BOJANA EKSELENSKEGA

 


Si vedel, da obstajajo slovenski avtorji (znanstvene) fantastike? Na policah knjigarn jih morda še nisi opazil, v knjižnici pa si morda naključno koga našel. Dejstvo je, da je pri nas ta žanr zapostavljen. Zakaj? Zaradi majhne ponudbe. Zaradi majhne vidnosti. Zaradi majhne ... kvalitete?

Vse to pa ne pomeni, da je slovenska ZF mrtva. Letos bo Supernova (https://cld.si/supernova.html), revija za spekulativno fikcijo, s šestim letnikom praznovala pet let izhajanja. Portal Znanstvena fantastika (https://www.znanstvena-fantastika.si/) bo letos praznoval tretje leto obstoja. Tukaj je nekaj imen, ki prispevajo k obema:

- Jaka Tomc,

- Aljoša Toplak,

- Ivan Šokić,

- Andrej Ivanuša,

in nenazadnje avtor današnje knjige:

- Bojan Ekselenski.

Ekselenski (mimogrede, a ni to carsko ime?) je gotovo najplodovitejši avtor slovenske fantastike in znanstvene fantastike. V svoji samostojni pisateljski karieri je zgradil že kar zajetno bibliografijo "fantastičnih" del.  Današnji primerek je eno od teh del - zbirka kratkih zgodb z naslovom To se lahko zgodi tudi vam, izdana v samozaložbi leta 2019.

Zbirka je sestavljena iz petih ohlapno tematskih sklopov zgodb. Vsak sklop se zaključi s sliko gora – sprva ni čisto jasno, kaj to pomeni, a na koncu knjige vse postane jasno. Nekatere zgodbe bolj posegajo po fantastičnih elementih, nekatere malo manj, vsem pa je skupno to, da jim ni skupno nič - vsaka zgodba je unikat. Zgodba lahko predstavi prigode novih likov, ki si jih je izmislil avtor, lahko pa sledi znanim imenom znanstveno-fantastičnih romanov in filmov. Vinska arbitraža je zgodba slednjega kova, zanjo lahko rečem, da je pozitivno nora. V nekaterih je opaziti rahle sledove družbene kritike (Črvina vernih ali apokalipsa nevernih, Krogla). Povečini se zgledujejo po stvaritvah tujih avtorjev, z izjemo Slave za nesmrtnost, ki govori o tipičnem slovenskem pisatelju. Med bolj fantastičnimi bi izpostavil še naslednje zgodbe: Otroška napaka, Zmajska psihiatrija, Reload, Gospod predsednik in Terorist. Niso pa vse ujete v oblakih domišljijskega, zadnji sklop namreč sestavljata dve zgodbi, osnovani po resničnih dogodkih (Ukradeno darilo ter Hecnosti generalne inšpekcije in druge vojaške prigode), in potopis, kjer slike gora končno dobijo smisel.

To je bila predstavitev, zdaj pa še malo evalvacije. Pričujočemu delu žal manjka ostrine. Nekatere zgodbe so nedodelane oz. dajejo občutek, da so bile napisane na mah in niso bile večkrat prebrane. Ko občuješ z high-concept idejami, je dobro, da si za zgodbo vzameš čas. Vzemiva primer zgodbe Časovni kredit. V njej skuša zaposleni poslovnež Bogatin (haha) najti čas za svoje otroke. V ta namen podpiše pogodbo, ki bi mu dodelila dve dodatni uri na dan. Žal pa pogodbe ni prebral v celoti. To je super ideja za zgodbo, a bojim se, da končni izdelek le-te ni izkoristil v celoti. Zgodba predstavi časovni gimmick, poslovnež ga parkrat izkoristi, potem pa nanj kar pozabi. Zgodba se potem splazi do preobrata, ob katerem se še zdaj praskam po glavi. In medtem, ko je gospod Moneybags tekom celotne zgodbe tarnal nad svojo situacijo, sem se jaz spraševal: Kako je on občutil, da je dan za dve uri daljši? Je to vplivalo na njegov dnevni ritem? Kateri del dneva je bil daljši? Poleg tega jezik, uporabljen v tej (in kateri drugi) zgodbi, izapde nekam surov in izumetničen. Za samozaložniško knjigo je zbirka zgodb pravzaprav soliden izdelek, z nekaj "posebnostmi". Naslov uvoda ni na isti višini kot naslovi tematskih sklopov. Včasih se za končano zgodbo naslednja začne na novi strani, včasih pa ne. Naslovnica je lepo oblikovana, na zadnji strani pa se del belega besedila ne vidi zaradi svetlega ozadja. V oči mi je padla tudi naslednja nedoslednost v Zvezdnem otroku: mama Wunderkinda se iz Katjuše brez opozorila preimenuje v Ano.


Skratka: hibe so, a naj te nikar ne odvrnejo od te knjige. Zbirka To se lahko zgodi tudi vam ponuja razburljivo potovanje skozi izbor presunljivih fantastičnih svetov, potovanje, ki se lahko primerja kvečjemu z halucinogenimi drogami. Res je, da embalaža te LSD tabletke ni brez napak, a vedno je bolj važna vsebina. Izbrano knjigo, pa tudi druge, lahko najdeš in kupiš (oz. si izposodiš, ko bo to seveda spet možno) na avtorjevi spletni strani in preko Biblosa. Povezave najdeš spodaj.

 

Dominik Lenarčič

 

Obljubljene povezave:

http://samozalozba.eu/ (avtorjeva stran)

https://www.biblos.si/avtor?q=Bojan%20Ekselenski